Παγκόσμια Ημέρα Νεφροπαθών

Tο 2011 η Πέμπτη, 10 Μαρτίου, έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Νεφρού και είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η προστασία από τη χρόνια νεφρική νόσο για την καρδιακή λειτουργία.

 

Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά, είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), καθώς ένας στους δύο θανάτους ασθενών με ΧΝΝ οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή.

Όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίστροφο. Έχει, μάλιστα, αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες, που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Ποσοστό 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε προχτές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού.

«Ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, στην πορεία του χρόνου συνήθως κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν ειδικά από καρδιαγγειακό επεισόδιο παρά να φτάσουν σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου», είπε ο κ. Ιατρού.

Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη και μόνο ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες, που προέρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Ιατρού, περίπου 1.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα 10% από αυτούς (δηλαδή, περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Αυτοί, για να επιβιώσουν, πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού.

«Σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό, ενώ 40 με 50% των θανάτων τους οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση, κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούν σωστά. Στο αρχικό στάδιο η ΧΝΝ δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Κατά την εξέλιξή της νόσου, όμως, μπορεί να εμφανιστούν υπέρταση, νυκτουρία (δηλαδή συχνή ούρηση κατά τη νύκτα), αδυναμία, ανορεξία, καταβολή, ναυτία, έμετοι, αναιμία, οιδήματα (δηλαδή πρηξίματα, ιδίως στα πόδια), αλλά και βλάβες στα κόκκαλα, στην καρδιά και τα αγγεία (δηλ. το καρδιαγγειακό σύστημα), στα νεύρα (νευροπάθεια) κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και η πρώιμη πρόληψή της (με τον έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων με τους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της, όπως π.χ. με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό) είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, επειδή μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής της καρδιάς και των αγγείων και τον θάνατο από τη βλάβη τους.

Πηγή: Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία