Λειτουργίας του Νοσοκομείου

Ποιες μέρες εφημερεύει το Νοσοκομείο;
Το Νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά όλο τον χρόνο.Που βρίσκεται το Γραφείο Κίνησης Ασθενών;
Στο ισόγειο, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου στα δεξιά.


Που βρίσκεται η Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων καθώς και τα Εξωτερικά Ιατρεία;
Η Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων βρίσκεται στο ισόγειο στην πλαϊνή είσοδο του νοσοκομείου, ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία βρίσκονται στους διαδρόμους κοντά στην γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων.


Η ασφάλεια μου έχει λήξει ή είμαι ανασφάλιστος/η. Μπορώ να επισκεφτώ κάποιον Ιατρό του Νοσοκομείου και να κάνω εξετάσεις;
Ναι. Από 21/02/2016 ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για την παροχή των υπηρεσιών της παρούσας ρύθμισης προς τους δικαιούχους απαιτείται υποχρεωτικά η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).  Περισσότερα ...


Που μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α.;
Εάν ο ασθενής πρόκειται να νοσηλευτεί ή είναι ήδη νοσηλευόμενος, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κίνησης Ασθενών το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο, δεξιά της κεντρικής εισόδου του Νοσοκομείου. Εάν ο ασθενής θέλει να εξεταστεί στα Εξωτερικά Ιατρεία θα πρέπει να απευθυνθεί στην Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων.


Πως κλείνω ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία;
Για πληροφορίες και προγραμματισμό του ραντεβού σας στα Τακτικά Πρωινά και Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία, μπορείτε είτε να επισκεφθείτε την Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων είτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2513 501700 (συμπληρωματικές γραμμές: 2513 501752, 2513 501847) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:30 – 14:30. Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση σας κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας στα Εξωτερικά Ιατρεία, να αναφέρετε τον Α.Μ.Κ.Α. σας ή τον Α.Μ. του ασθενούς στο Νοσοκομείο μας. Εάν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε το ραντεβού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε εγκαίρως μαζί μας για ακύρωση του ραντεβού σας, έτσι ώστε κάποιος άλλος πολίτης να εξυπηρετηθεί στη θέση σας.


Πόσο στοιχίζει η επίσκεψη σε Απογευματινό Εξωτερικό Ιατρείο;
Το κόστος επίσκεψης καθορίζεται ανάλογα με την ιδιότητα του Ιατρού ο οποίος εξετάζει στο κάθε Απογευματινό Ιατρείο, όπως μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα.
Ιδιότητα Κόστος
Συντονιστής Διευθυντής 44€
Διευθυντής 40€
Επιμελητής Α' 32€
Επιμελητής Β' 24


Έχω συνταγογραφημένες  εργαστηριακές εξετάσεις από Ιατρό εκτός Νοσοκομείου (Αγροτικό Ιατρό-Ιδιώτη Ιατρό). Μπορώ να κάνω τις εξετάσεις στο Νοσοκομείο;
Ναι, εάν έχετε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και το παραπεμπτικό αυτό δεν έχει λήξει. Θα πρέπει, έχοντας μαζί σας το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, να απευθυνθείτε στην Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων ώστε κλείσετε ραντεβού. Εάν δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη (και άρα δεν έχετε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό), η Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων θα σας ενημερώσει για το ποσό, που βάσει τιμολογίου, θα πρέπει να καταβάλετε.


Από πού και πότε παραλαμβάνω τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων;
Από τη Γραμματεία που βρίσκεται στο υπόγειο (-1) στο χώρο Αιμοληψιών, καθημερινά 11:00 με 13:45 εκτός Σαββάτου, Κυριακής και Αργίας.


Μπορώ να έχω αντίγραφο της ακτινογραφίας ή της μαγνητικής/αξονικής τομογραφίας μου σε CD;
Ναί. Συνήθως οι ακτινογραφίες δίνονται μόνο σε Film, ενώ οι μαγνητικές/αξονικές τομογραφίες δίνονται σε CD.


Που βρίσκονται τα Επείγοντα Περιστατικά;
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) διαθέτει ξεχωριστή είσοδο η οποία βρίσκεται αριστερά της κύριας εισόδου του Νοσοκομείου.


Εξετάστηκα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ο Ιατρός μού συνέστησε αναρρωτική άδεια. Τι πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας φορέα έχοντας μαζί σας το έντυπο «Σύσταση Αναρρωτικής Άδειας» που θα σας έχει χορηγήσει ο Ιατρός κατά την εξέταση σας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.


Τι δικαιολογητικά – έγγραφα πρέπει να φέρω κατά την εισαγωγή μου στο Νοσοκομείο;
Κατά την εισαγωγή σας στο Νοσοκομείο θα πρέπει να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας, τον Α.Μ.Κ.Α. σας, καθώς και τον αρ. Συμβολαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ασφαλιστήριο) εφόσον υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια. Οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να φέρουν την Αστυνομική τους Ταυτότητα και το Α.Μ.Κ.Α. τους.  


Που μπορούμε να πρωτοκολλήσουμε έγγραφο και να πιστοποιήσουμε το γνήσιο της υπογραφής και το ακριβές αντίγραφο;
Στο ισόγειο - Γραμματεία Πρωτοκόλλου.


Πού μπορώ να θεωρήσω το γνήσιο της υπογραφής του Ιατρού μου;
Στο ισόγειο - Γραμματεία Πρωτοκόλλου.


Πώς μπορώ να πάρω αντίγραφο του ιατρικού μου φακέλου;
Με σχετική αίτηση την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το Γραφείο Κίνησης ή από εδώ, να την συμπληρώσετε και να την καταθέσετε στο Γραφείο Κίνησης (ισόγειο-από την Κεντρική Είσοδο στα δεξιά), έχοντας κατά περίπτωση τα ανάλογα δικαιολογητικά.


Πώς μπορώ να πάρω βεβαίωση νοσηλείας;
Με σχετική αίτηση την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το Γραφείο Κίνησης ή από εδώ και να την καταθέσετε στο Γραφείο Κίνησης (ισόγειο-από την Κεντρική Είσοδο στα δεξιά).


Ποιος θα με ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας μου;
Ο Θεράπων Ιατρός θα σας ενημερώνει (ή τους οικείους σας) για την πορεία της υγείας σας.


Εάν ο Θεράπων Ιατρός αποφασίσει ότι πρέπει να χειρουργηθώ πόσο χρόνο θα περιμένω;
Εξαρτάται:
 • Τα οξέα περιστατικά, που εξετάζονται και διαγιγνώσκονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, χειρουργούνται άμεσα.
 • Ο χρόνος αναμονής για τα προγραμματισμένα (τακτικά) περιστατικά εξαρτάται από την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, από την αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου και από την κατάταξη του περιστατικού σε κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων, που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων πατώντας εδώ.


Την ημέρα που θα χειρουργηθώ πού μπορεί να περιμένουν οι οικείοι μου;
Έξω από το Χειρουργείο (1ος όροφος) υπάρχει χώρος αναμονής.


Ποιες ώρες επιτρέπεται το επισκεπτήριο;
Το επισκεπτήριο των ασθενών καθορίζεται με απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Επισκέψεις σε Νοσηλευτικά τμήματα
Καθημερινά:  17:30 - 18:30
Αργίες: 11.00 - 12.30 & 17.30 - 18.30

Επισκέψεις σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογικής
Καθημερινά: 13:00 - 14:00 & 17:00 - 18:00 (μέγιστη διάρκεια 10 λεπτά ανά ασθενή)
Αργίες: 11:00 - 12:30 & 17:30 - 18:30 (μέγιστη διάρκεια 10 λεπτά ανά ασθενή)

Επισκέψεις σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 
Καθημερινά: μόνο 12:00-13:00
Αργίες: 11.00 - 12.30 & 17.30 - 18.30


Μπορεί να παραμείνει συνοδός μαζί με τον ασθενή κατά την διάρκεια της νοσηλείας του;
Ναι, όπου κατά την κρίση του Διευθυντή του Τμήματος νοσηλείας, είναι απαραίτητη η παραμονή ενός συνοδού για τον ασθενή, θα δίνεται άδεια παραμονής (Κάρτα Εισόδου) σε συγγενικό πρόσωπο, η οποία θα υπογράφεται από τον Θεράποντα Ιατρό ή την Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια του Τμήματος νοσηλείας. Στην άδεια θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασθενή και η συγγενική σχέση με τον συνοδό. Επίσης, σε περίπτωση παραμονής συνοδού προσώπου, που απασχολείται κατ’ οίκον για τη φροντίδα του ασθενή, το πρόσωπο υποχρεούται να δηλώνει στην Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας τον Α.Μ.Κ.Α. καθώς και τον Α.Μ.Κ.Α. του εργοδότη και να προσκομίζει αντίγραφο του εργοσήμου για τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησής του.


Νοσηλεύεται το παιδί μου, μπορείτε να μου δώσετε άδεια παραμονής συνοδού;
Ναι. Στις παιδιατρικές κλινικές, επιτρέπεται ο συνοδός, κατόπιν έγκρισης του Θεράποντος Ιατρού και της Προϊσταμένης του Τμήματος.


Μπορώ να έχω αποκλειστική νοσοκόμα κατά τη νοσηλεία μου;
Ναι. Σε περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον φροντίδα από Αποκλειστικές/-ους Νοσοκόμες/-ους Ατομικής Φροντίδας (Α.Ν.Α.Φ.) οι οποίοι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχουν (ΥΑ Υ4α/οικ.37804, ΦΕΚ1023/Β/2013 & Υ4α/οικ.75206, ΦΕΚ 1944/Β/2013). Οι Α.Ν.Α.Φ. καλούνται μόνο από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και μόνο από το σχετικό Κατάλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα:
 1. Για να γίνει δαπάνη νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας, θα πρέπει να υπάρχει Γνωμάτευση του Δ/ντή της Κλινικής που νοσηλεύεται ο ασθενής, στην οποία να επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής είναι βαρέως πάσχον.
 2. Ο ασθενής ή συνοδός του ασθενούς μπορούννα ζητήσουν με Υπεύθυνη Δήλωσή τους συγκεκριμένη αποκλειστική νοσοκόμα, εκτός της σειράς προτεραιότητας που τηρείται στη λίστα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
 3. Μπορεί να ζητηθεί αποκλειστική νοσοκόμα και για το πρωινό και για το απογευματινό ωράριο νοσηλείας χωρίς γνωμάτευση του Ιατρού, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν (ο ασθενής ή συνοδός του) ότι δεν μπορεί να γίνει δαπάνη (δηλαδή το ποσό βαρύνει εξολοκλήρου τον ασθενή).
 4. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες υποχρεούνται να δίνουν αποδείξεις πληρωμής τους στον ασθενή, αφού προηγουμένως αυτές υπογραφούν από τους τομείς της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Η τήρηση της διαδικασίας αυτής αποτελεί νομική υποχρέωσή σας και είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας.


Μόλις γεννήθηκε το μωρό μας στο Νοσοκομείο σας. Τι έγγραφα πρέπει να έχω για να το δηλώσω;
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας:
 • Ταυτότητες ή διαβατήρια των γονέων
 • Ληξιαρχική πράξη γάμου (εφόσον είστε έγγαμοι) ή σύμφωνο συμβίωσης
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και των δύο γονέων (εφόσον είστε δηλωμένοι σε διαφορετικούς δήμους)
 • Α.Φ.Μ. και των δύο γονέων
 • Α.Μ.Κ.Α. και των δύο γονέων
 • Πράξη προσδιορισμού επωνύμου τέκνου (εφόσον είναι το πρώτο σας τέκνο), [χρειάζεται για το Ληξιαρχείο]
Από το Νοσοκομείο θα λάβετε την Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως σε 2 αντίγραφα. [Το λευκό αντίγραφο θα πρέπει να υποβληθεί στο Ληξιαρχείο μαζί τα υπόλοιπα δικαιολογητικά εντός 10 ημερών, ενώ το κίτρινο αντίγραφο στο Πρωτόκολλο του Νοσοκομείου].


Υπάρχει τρόπος να μεταφέρω τον ασθενή από το Νοσοκομείο στο σπίτι; Ο ασθενής δεν είναι σε θέση να περπατήσει και να χρησιμοποιήσει ταξί διότι χρειάζεται φορείο.
Ναι, κατόπιν συνεννόησης με το Ε.Κ.Α.Β..


Πώς / πού μπορώ να δώσω αίμα;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Τμήμα Αιμοδοσίας το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο (-1) του Νοσοκομείου. Οι ώρες αιμοδοσίας είναι τις καθημερινές:  8:30 – 13:30, ενώ Σαββατοκύριακα/αργίες: 10:00 – 12:00 


Μπορώ να επιλέγω τι φαγητό θα τρώω όσο νοσηλεύομαι στο Νοσοκομείο;
Όχι. Ο Θεράπων Ιατρός συνεργάζεται με Διατροφολόγο και καθορίζουν το είδος της διατροφής που πρέπει να ακολουθείτε. Αποφύγετε να παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό. Ό,τι δεν ελέγχεται από το Νοσοκομείο μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημα της υγείας σας.


Μπορώ να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο;
Ναι, μπορείτε, σεβόμενος το χώρο νοσηλείας και τους υπόλοιπους ασθενείς του δωματίου. Υπάρχουν χώροι που δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου και θα το διαπιστώσετε από τις αναρτημένες πινακίδες και τις οδηγίες του προσωπικού.


Πώς μπορώ να υποβάλω παράπονο/καταγγελία για την εξυπηρέτησή μου στο Νοσοκομείο;
Το παράπονο ή η καταγγελία πρέπει να κατατεθεί επωνύμως και ενυπογράφως για να γίνει η σχετική ενημέρωση των εμπλεκόμενων και η διερεύνηση των γεγονότων, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Απευθυνθείτε στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.


Πώς μπορώ να ευχαριστήσω το προσωπικό και το Νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που έλαβα και να το μάθουν;
Συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση με τα στοιχεία των εμπλεκόμενων που θέλετε να ευχαριστήσετε. Την αίτηση μπορείτε να την προμηθευτείτε από το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ή από εδώ.


Πού μπορώ να καπνίσω;
Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Υ1/ΓΠ/76017/29.07.2002 Υγειονομική Διάταξη.