Ώρες αιμοληψιών στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας:
=> Καθημερινές ημέρες: 8:30 – 13:30
=> Σαββατοκύριακα και ημέρες αργιών: 10:00 – 12:00
Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος ανά την Ελλάδα, είναι ενιαία και
μπορείτε να αιμοδοτήσετε οπουδήποτε, καθότι καταγράφονται ηλεκτρονικά όλες σας οι αιμοδοσίες στον αιμοδοτικό σας φάκελο.
Επιπλέον οι εθελοντές αιμοδότες έχουν δικαίωμα να βγάλουν
αιμοδοτική ηλεκτρονική κάρτα με συγκεκριμένο αριθμό μητρώου αιμοδότη, που μπορούν να χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα, είτε αιμοδοτούν εθελοντικά για κάποιον Αιμοδοτικό Σύλλογο, είτε μόνο σε Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και δύνανται να ενημερώνονται για τις αιμοδοτήσεις τους μέσω του Εθνικού Μητρώου αιμοδοτών (Ε.Μ.Α.) στην αντίστοιχη εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπως επίσης δύνανται να ενημερώνονται μέσω sms ή μέσω e-mail για την επόμενη φορά που μπορούν χρονικά να επανέλθουν για να αιμοδοτήσουν.
Για οτιδήποτε έχετε αμφιβολία ή θέλετε να συζητήσετε μαζί μας, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην Υπηρεσία μας, καθημερινές ημέρες από τις 8:30 έως τις 13:30 στα τηλέφωνα: 2513501859, 2513501857 ή 2513501867.
Ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στην Ελλάδα (Ε.ΚΕ.Α.): ekea.gr
Ιστοσελίδα του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (Ε.Μ.Α.) : https://blooddonorregistry.gr
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την εθελοντική μη αμειβόμενη προσφορά σας στο συνάνθρωπο ασθενή και για όσους επιθυμούν να γίνουν αιμοδότες μη διστάσουν να προσέλθουν στο χώρο μας για ενημέρωση και συμβουλές και εφόσον είναι επιτρεπτό να αιμοδοτήσουν.
Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια
και το προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας
του Γ.Ν. Καβάλας
Πληροφορίες για αιμοδότες
Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας βρίσκεται στον όροφο -1 από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου ή εκτός κτιρίου στην κάθοδο δεξιά από την κύρια είσοδο με δική της αυτόνομη είσοδο μόνο για αιμοδότες και με χώρο parking, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση του αιμοδότη.
- Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας λειτουργεί από την ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην πόλη μας και από το καλοκαίρι του 2010, μεταφέρθηκε στο καινούριο Νοσοκομείο της πόλης με όλο το υπάρχον αρχείο που διατηρούσε.
- Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Κ. εξυπηρετεί τους ασθενείς όλων των κλινικών του Νοσοκομείου μας που χρήζουν μετάγγισης κάποιου προϊόντος αίματος και διοργανώνει εξορμήσεις σε συνεργασία με Αιμοδοτικούς Συλλόγους σε όλο το Νομό Καβάλας και στη νήσο Θάσου.
- Συλλέγει περίπου 6500 μονάδες αίματος ανά έτος, με στοχοθεσία την προσέλκυση νέου αιμοδοτικού πληθυσμού και την αύξηση της ετήσιας συλλογής και καλύπτει τις μεταγγίσεις όλων των ασθενών του Νοσοκομείου μας όπως και εξωτερικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας.
- Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας είναι εξειδικευμένο στα καθήκοντά του και πρόθυμο για ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες μιας Αιμοδοσίας.
Κάθε αιμοδότης μπορεί να προσφέρει περίπου 450ml αίματος.
Ποιος επιτρέπεται να αιμοδοτήσει
Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιές άτομο ηλικίας από 18 έως 65 ετών αρκεί:
- Να έχει κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ τουλάχιστον 7 ώρες και να είναι ξεκούραστος/η
- Να ζυγίζει πάνω από 50kg
- Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ
- Να έχει φάει ένα ελαφρύ πρωινό-δεν επιτρέπεται να είναι κάποιος νηστικός
Να είναι υγιής, συγκεκριμένα:
- Να μην έχει σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακό σύστημα, νεφρούς, αυτοάνοσα νοσήματα κτλ)
- Να μην παίρνει αντιβιοτικά φάρμακα (πρέπει να περιμένει μία εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης και εφόσον δεν έχει πλέον συμπτώματα λοίμωξη
- Να μην έχει κάποια λοίμωξη –έστω και απλό κρυολόγημα (χρειάζεται να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων τουλάχιστον για 1 εβδομάδα)
- Να μην έκανε χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες ή να μην πρόκειται να χειρουργηθεί μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες
- Να μην κυοφορεί ή να μην γέννησε μία γυναίκα τους τελευταίους 6 μήνες ή να μη θηλάζει
- Να μην έχει κάνει τατουάζ ή piercing τους τελευταίους 6 μήνες
Να έχει ασφαλή τρόπο ζωής, συγκεκριμένα:
- Να μην είχε ύποπτη σεξουαλική επαφή ή να μην υποπτεύεται ότι πιθανόν έχει κολλήσει κάποιο αιματογενώς ή σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως ΑΙDS, σύφιλη, ηπατίτιδα κ.λ.π.
- Να μην κάνει χρήση ουσιών
Πρίν την Αιμοδοσία
Πριν την αιμοδοσία γίνεται λήψη ιστορικού από εξειδικευμένο προσωπικό και ελέγχεται η αιμοσφαιρίνη του και η αρτηριακή του πίεση.
Η αιμοδοσία ολικού αίματος είναι μία απλή διαδικασία, σχετικά ανώδυνη που διαρκεί περίπου 10 λεπτά και από μία μονάδα αίματος που δωρίζεται παρασκευάζονται τρία (3) διαφορετικά παράγωγα:
- 1 μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών
- 1 μονάδα πλάσματος και
- 1 μονάδα αιμοπεταλίων
οπότε καλύπτονται οι ανάγκες τριών (3) ασθενών.
Ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης, πριν αιμοδοτήσει περνάει από μία διαδικασία επιλογής, που αποβλέπει στη διαφύλαξη της δικής του υγείας , αλλά και στην εξασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων του αίματος για τον ασθενή.
Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει:
- Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια και να υπογράφεται από τον υποψήφιο δότη.
- Εμπιστευτική συνέντευξη με εκπαιδευμένο προσωπικό, δίχως να ακούνε τρίτα πρόσωπα.
Μετά την Αιμοδοσία
- Πρέπει να παραμείνετε για λίγα λεπτά ξαπλωμένος στην πολυθρόνα της Αιμοδοσίας και μετά στο σαλόνι για να σας προσφέρουμε μπισκότα και χυμό
- Μην φύγετε προτού αισθανθείτε τελείως καλά και εφόσον έχετε ακούσει τις απαραίτητες συμβουλές, που θα σας δώσει το εξειδικευμένο προσωπικό μας
- Μην καπνίσετε για 1 ώρα
- Μην οδηγήσετε για 1 ώρα
- Πιείτε υγρά τις επόμενες 4 ώρες περισσότερα από ότι συνήθως
- Καταναλώστε κυρίως αλμυρά τρόφιμα την ημέρα μετά την αιμοδοσία, ειδικά εάν έχετε χαμηλή πίεση
- Βγάλτε το λευκοπλάστ από το χέρι που αιμοδοτήσατε μετά από 3 ώρες
- Αν παρουσιάσετε τις επόμενες 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, βήχα, συνάχι, εμέτους, διάρροια κ.λ.π. θα πρέπει να μας ενημερώσετε άμεσα
=> Όλες οι μονάδες αίματος ελέγχονται υποχρεωτικά ως προς τις ομάδες αίματος ΑΒΟ, Rh-φαινότυπος και πραγματοποιείται εξέταση Coombs
=> Επιπλέον ελέγχονται για τα κυριότερα αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα με ορολογικό έλεγχο ελέγχονται για HBsAg, aHCV, aHIV, HTLVI,II και Syphilis και με μοριακό έλεγχο για HBV-DNA, HCV-RNA και HIV-RNA προς διασφάλιση του μεταγγιζόμενου ασθενή.
=> Σε περίπτωση θετικού ή αμφίβολου αποτελέσματος ενημερώνεται προσωπικά, τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, ο αντίστοιχος αιμοδότης και παραπέμπεται για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία.
=> Στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας επιπλέον:
- Ελέγχονται οι ασθενείς του Νοσοκομείου μας, όπως και οι εξωτερικοί ασθενείς μετά από ραντεβού στα Διαγνωστικά Εργαστήρια με ορολογικό έλεγχο για HBsAg και δείκτες Ηπατίτιδας Β (αντισώματα anti-HBs, anti-HBcore ολικό, anti-HBcore IgM, HBeAg, anti-HBe), aHCV, aHIV I&II, HTLV I&II, RPR test, και για καθορισμό Ομάδων αίματος, Coombs (άμεση και έμμεση), έλεγχο ερυθροκυτταρικών αντισωμάτων και διασταύρωση αίματος για έλεγχο συμβατότητας προ μετάγγισης.
- Κάθε ημέρα Τρίτη ώρες 09:00-11:00, γίνονται αιμοληψίες στο χώρο της Αιμοδοσίας για υποψήφιους εθελοντές δότες μυελού των οστών και καθημερινά (εκτός Σάββατο-Κυριακή) 09:00-11:00 αιμοληψίες για υποψήφιους δότες αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιοαφαίρεση) που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένους ασθενείς και τα δείγματα αυτά αποστέλλονται μετά από ένα βασικό προέλεγχο στην Υπηρεσία μας στα αντίστοιχα Νοσοκομεία για περαιτέρω έλεγχο.
- Λειτουργεί Τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και οι αιμοληψίες για τον έλεγχο Μεσογειακής Αναιμίας διενεργούνται καθημερινά 08:00-10:00.
Προσωπικό Αιμοδοσίας
Δ/ντρια Επιστημονικά Υπεύθυνη: Ευαγγελία Πανώρη
Τηλ. & Fax :2513501868
Στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό (ΦΕΚ 4293/11-12-17) και συγκεκριμένα:
1 Διευθύντρια
1 ειδικός Ιατρός
1 Βιολόγος
1 Νοσηλεύτρια Τ.Ε. (Προϊσταμένη Νοσηλευτικού Προσωπικού)
8 Νοσηλεύτριες Τ.Ε.
1 Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
2 ΔΕ Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
και 2 επικουρικοί ειδικοί Ιατροί