Οφθαλμολογική

Η  Οφθαλμολογική Κλινική  του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας , η οποία από το Καλοκαίρι του 2010 έχει εγκατασταθεί στο νέο  Νοσοκομείο Καβάλας, εξυπηρετεί Διδακτικές, Ερευνητικές και Κλινικές ανάγκες στα αντικείμενα της Παθολογίας και της Χειρουργικής του Οφθαλμού.

Στην Κλινική λειτουργούν τμήματα Eξωτερικών ιατρείων, παθήσεων Κερατοειδούς, Χειρουργικής Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Περιμετρίας, Παθολογίας, Argon και Yag Laser, OCT, Οφθαλμικών Υπερήχων.
Η Οφθαλμολογική Κλινική βρίσκεται στον 1ο  όροφο του Γ.Ν. Καβάλας. Επίσης, στον πρώτο όροφο βρίσκεται το χειρουργείο της Κλινικής και στο ισόγειο τα εξωτερικά Ιατρεία και το τμήμα LASER.

Δραστηριότητες

Στην  Οφθαλμολογική Κλινική πραγματοποιείται εφαρμοσμένη, βασική, κλινική και επιδημιολογική έρευνα ενώ παράλληλα αναπτύσσεται στενή συνεργασία με άλλες Κλινικές και Εργαστήρια  και προσφέρεται θεωρητική και κλινική διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο της Οφθαλμολογίας. Στην Κλινική αντιμετωπίζονται περιστατικά όπως ο καταρράκτης ,το γλαύκωμα ,παθήσεις βυθού ,οφθαλμικά τραύματα ,παθήσεις βλεφάρων ,επιπεφυκότα , κερατοειδούς , και εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας.

Οι αναφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται καθημερινά από τους εξειδικευμένους ιατρούς της Κλινικής στα τακτικά πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία καθώς και στα εφοδιασμένα με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα , εργαστήρια , εξεταστήρια και χειρουργεία της Κλινικής.

Η Κλινική παρέχει πλήρη ειδικότητα ( 4 έτη) σε ειδικευόμενους οφθαλμιάτρους σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Η δυναμικότητα της Κλινικής είναι 12 ανεπτυγμένες κλίνες με επιπλέον δυνατότητα χρήσης κλινών στα πλαίσια του χειρουργικού τομέα.

Προσωπικό

Διευθυντής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

Ειδικευμένοι γιατροί:

ΜΠΟΣΒΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΑΡΑΦΥΛΛΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α’
ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ,
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β’

 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

3 ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

8 ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

1 ΑΔΕΛΦΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

Τμήματα - Εξοπλισμός


(1)Εξωτερικά Ιατρεία
Στα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν  πλήρως εξοπλισμένες εξεταστικές οφθαλμολογικές μονάδες. H κάθε μία είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την καλύτερη δυνατή εξέταση των ασθενών.

(2) Τμήμα Παθήσεων Κερατοειδούς
Στη κλινική  υπάρχει δυνατότητα τοπογραφίας κερατοειδούς, εφαρμογής φακών επαφής (μαλακών και ημίσκληρων), μελέτης δυστροφιών και εκφυλίσεων κερατοειδούς, διάγνωσης  του κερατόκωνου, αντιμετώπισης εγκαυμάτων-τραυμάτων κερατοειδούς, αντιμετώπιση αποστημάτων και ελκών κερατοειδούς.

(3) Τμήμα Χειρουργικής του Καταρράκτη
Α. Δυνατότητα αφαίρεσης του καταρρακτικού φακού με φακοθρυψία (υπερήχους). Η τεχνική αυτή αφαίρεσης του καταρράκτη μέσα από μικρή τομή (2,2 η 2,7 mm) με τοπικές αναισθητικές σταγόνες χωρίς γενική αναισθησία ή αναισθησία με ένεση οπισθοβολβικά προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. O ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του δραστηριότητα άμεσα από την επόμενη κιόλας μέρα. Η παραμονή στο χειρουργείο είναι πολύ μικρότερη. Δεν τοποθετούνται ράμματα κατά την επέμβαση που μπορεί να προκαλέσουν αστιγματισμό. Με την τεχνική αυτή το αποτέλεσμα είναι γρηγορότερη αποκατάσταση της όρασης.

Β. Δυνατότητα διενέργειας ψυχρής φακοθρυψίας (
cool phaco) - αμφίχειρης φακοθρυψίας με πολύ μικρότερη τομή και καθόλου μετεγχειρητικό αστιγματισμό. Στη κλινική μας εφαρμόζεται η τεχνική COMICS (COAXIAL MICROINCISION CATARACT SURGERY) που αποτελεί την πλέον σύγχρονη μορφή χειρουργικής του καταρράκτη παγκοσμίως. Επίσης χρησιμοποιούνται και αντίστοιχοι φακοί υψηλής ποιότητος που έχουν ακριβώς τη δυνατότητα εισόδου από αυτή τη πολύ μικρή τομή για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του οφθαλμού.
Για την πραγματοποίηση αυτών των προηγμένων τεχνικών το τμήμα είναι εφοδιασμένο με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα  και τα ανάλογα υψηλής ευκρίνειας μικροσκόπια .

Eπίσης υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του δευτερογενούς καταρράκτη με τη χρήση του Nd YAG-LASER.

Γ. Ο διαθέσιμος εξοπλισμός των χειρουργείων αποτελείται από δυο χειρουργικά μικροσκόπια (MOLLERWEDEL και ZEISS), και δυο μονάδες φακοθρυψίας,  Οertli S3 και μια φακοθρυψία SOVEREIGN.

Δ. Υπολογισμός της ισχύος του Ενδοφακού με ψηφιακή οπτική βιομετρία
IOL MASTER

(4) Τμήμα Γλαυκώματος

1. Διαγνωστική προσέγγιση
Η τεχνολογία μας έχει δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες τόσο στην διάγνωση όσο και στην θεραπεία του γλαυκώματος. Η διάγνωση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην μελέτη και παρακολούθηση ενός ασθενή καθότι αυτή θα καθορίσει αν χρειάζεται θεραπεία ή όχι και ποιος τύπος θεραπείας είναι ο κατάλληλος.

Οι διαγνωστικές δυνατότητες του τμήματος γλαυκώματος περιλαμβάνουν:

 • Γωνιοσκοπία
 • Οφθαλμοσκόπηση και φωτογράφηση του οπτικού νεύρου
 • Περιμετρία δηλαδή μελέτη του οπτικού πεδίου με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού
 • Τονομέτρηση και 24ωρη τονομετρική καμπύλη με χρήση τονομέτρων Goldmann και Tonopen
 • Παχυμετρία κερατοειδούς για μέτρηση του κεντρικού πάχους του κερατοειδή που θεωρείται μια σημαντική εξέταση σήμερα καθότι παρατεταμένη πίεση μπορεί να μειώσει το πάχος του κερατοειδούς.
 • Απεικόνιση και μελέτη της κεφαλής του Οπτικού Νεύρου με οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT)

2 . Θεραπευτική προσέγγιση
Πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση υπάρχουν παρεμβατικές δυνατότητες αντιμετώπισης της πάθησης που περιλαμβάνουν:

 
 • Η τραμπεκουλοπλαστική με laser που γίνεται ώστε να διευκολύνουμε την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού από την γωνία μεταξύ ίριδος και κερατοειδη.
 • Περιφερική ιριδοτομή με Nd: YAG laser σε ορισμένους οφθαλμούς που έχουν μια ανατομική προδιάθεση για οξύ γλαύκωμα ή οφθαλμούς που έχουν ήδη υποστεί οξύ γλαύκωμα
 • Τραμπεκουλεκτομή που είναι μία χειρουργική επέμβαση που βοηθάει σημαντικά στο να μην εξελιχθούν περαιτέρω οι βλάβες στο οπτικό πεδίο και μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση σε επίπεδα που θεωρούνται χαμηλά.
(5) Τμήμα Παθολογίας  Βυθού
Το τμήμα βυθού ασχολείται με την μελέτη και αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού.(Υαλοειδές – Αμφιβληστροειδής).
Με σύγχρονα μηχανήματα και ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα στο τμήμα αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.), οι ρωγμές και αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς , οι αγγειακές αποφράξεις αρτηριών και φλεβών του αμφιβληστροειδούς, οι φλεγμονές κ.λ.π.
Στο τμήμα παθολογίας Βυθού πραγματοποιούνται ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (Lucentis) στα πλαίσια των σύγχρονων απόψεων αντιμετώπισης της ΗΕΩ υγρού τύπου, της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και άλλων παθήσεων του Βυθού.

Το Τμήμα διάγνωσης και θεραπείας (Medical Retina) περιλαμβάνει:
 1. Απεικονιστική μονάδα
 2. Kάμερα βυθού για τη διενέργεια ψηφιακής φλουοροαγγειογραφίας, έγχρωμης φωτογράφησης, ανέρυθρης φωτογράφησης του βυθού 
 3. Σχισμοειδή λυχνία CSO με φηφιακή κάμερα και δυνατότητα απεικόνισης και καταγραφής τόσο των προσθίων όσο και του οπισθίου μορίου
 4. Α και Β υπερηχογράφο με δυνατότητα διενέργειας Α υπερηχογραφίας, βιομετρίας και Β υπερηχογραφίας.
 5. OCT για διάγνωση και παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων του Βυθού
 6. ARGON LASER
(6) Τμήμα Argon και Yag Laser
(7) Τμήμα Οφθαλμικών υπερήχων
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΛ.: 2513501106-2513501187
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ: 2513501706
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΔΕΛΦΕΣ: 2513501441
ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΤΡΩΝ: 2513501169
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ: Προγραμματίζονται μέσω online Ραντεβού [www.kavalahospital.gr]
E-MAIL: ophthalmologiki@kavalahospital.gr
Προσωπικό
Διευθύντρια
Δημητρίου Αικατερίνη
Επικουρικοί Ιατροί
-
Ιατροί Ε.Σ.Υ.
Μπόσβελης Δαμιανός - Διευθυντής
Καραφύλογλου Μαρία - Επιμελήτρια Α`
Τηγανίτα Σωτηρία - Επιμελήτρια Α`
Στοιχεία Επικοινωνίας
Γραφείο Διευθυντή
2513501106,-1187
Γραφείο Ιατρών
2513501169
Εξεταστήριο
2513501452
Γραφείο Προϊσταμένης
2513501175, -1176
Στάση Αδελφών
2513501176
Email
ophthalmologiki@kavalahospital.gr
Όροφος
Ισόγειο
 
 
Φωτογραφίες
image
Θέση Β' Χειρουργικού, Οφθαλμολογικού και ΩΡΛ